Seksueel misbruik en/of emotioneel geweld

Wanneer je als kind seksueel wordt misbruik berokkent dit je leven grote schade toe. Je kunt jaren leven met dit geheim en denken dat je het vergeten bent, of misschien zelfs wel verwerkt hebt. Tot er een moment komt dat de herinnering met kracht terug komt in je gedachten. Je kunt er niet meer onderuit: je bent het niet vergeten maar had het ergens in jezelf opgeslagen.

Seksueel misbruik bepaalt je leven. Zelfs tientallen jaren later nog.

Lange tijd heb je geleefd in de tussentijd, dat moment tussen het misbruik en nu. Jaren terug is het misbruik gestopt maar de effecten ervan zijn altijd in je leven aanwezig gebleven, zonder dat je het verbad tussen misbruik en je klachten snapte. Je raakte verslaafd aan alcohol, drugs, porno of iets dergelijks, voel(de) je depressief en somber, je had of hebt steeds de neiging om je maar aan te passen aan de wil van de ander, automutileert (snijdt) jezelf, hebt eetproblemen enzovoort. Het is altijd maar het makkelijkst geweest om te denken dat jíj gewoon niet helemaal goed bent, het zal wel aan jezelf liggen.

Je ervaart problemen in het huwelijk op het gebied van communicatie, agressie, seksualiteit en intimiteit. Problemen in de opvoeding van je kinderen, als het gaat om het stellen van grenzen. Je kunt soms zo ongelimiteerd boos worden dat je schrikt van jezelf…

Zo zijn er vele gevolgen door seksueel misbruik, waar je jaren mee kan lopen. Andere oorzaken naast seksueel misbruik zijn emotionele verwaarlozing, emotioneel misbruik, geweld in het gezin van herkomst. De effecten hiervan berokkenen bijna dezelfde schade.

Misschien herken jij je en ben je ook vast gelopen…

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier

Partners