Toerustingscursus

Toerustingscursus

Praktijk den Uijl biedt een toerustingscursus waarin ambtsdragers geleerd wordt welke rollen er ingenomen kunnen worden bij het voeren van een gesprek. Dit is van belang juist als er sprake is van moeilijke, soms conflictueuze situaties. De toerustingsavond is een mix van theorie en praktische oefening.

Een blik op de driehoek
Stel: u hebt als ambtsdrager een gesprek met een echtpaar uit de gemeente. Al snel na het begin van het gesprek zijn beiden voortdurend aan het kibbelen. De verwijten vliegen over en weer. U doet uw best het juiste advies te geven, een oplossing te vinden nadat u alle voors- en tegens hebt afgewogen. Toch lijkt u er niet doorheen te komen. Onderweg naar huis denkt u:

  • „Ik zal de situatie nog eens goed overdenken en ik weet zeker dat we hier uit komen, al kost het me een hoop tijd ik heb het ervoor over”.
  • „Ik weet het nu ook niet meer, ik zal wel nooit een goede ambtsdrager worden.”
  • „Dat mensen zo star kunnen zijn. Onbegrijpelijk!”

De driehoek is een manier van communiceren
Herkent u dit? De Transactionele Analyse geeft ons een goed beeld van hoe we psychologisch in elkaar zitten. Daarvoor gebruikt het de driehoek die ervan uitgaat dat een ieder een zorgende ouder, kind en een kritische ouder in zich heeft. In allerlei situaties kunnen we vanuit die posities reageren.

Wanneer we communiceren is het verstandig om uit deze driehoek te blijven en je niet te laten verleiden om in één van deze rollen te stappen.

Inhoud

In de toerusting komen volgende onderwerpen aan bod:

  • De theorie van de Driehoek vanuit de Transactionele Analyse
  • Herkennen van de rollen
  • Communiceren wat je wilt communiceren
  • Innemen van een positie
  • Vermijden van de driehoek
  • Wat heb ik daarvoor nodig

Doel

Het doel van deze toerustingscursus is dat ambtsdragers vanuit een stabiele basishouding op een constructieve wijze kunnen reageren op gemeenteleden, anderen en collega-ambtsdragers.
De Driehoek biedt een mooi referentiekader, waarbinnen geoefend kan worden in gesprekken. Zo ontdekt u hoe uzelf communiceert en anderzijds hoe anderen het gesprek met u aangaan.

Cursusleiding

Praktijk den Uijl biedt deze training aan door therapeuten die hierin opgeleid zijn. Zij hebben als therapeut jarenlange ervaring in de hulpverlening.

Gemeenteavonden

Ook het is het mogelijk om Praktijk den Uijl te vragen om een gemeenteavond te verzorgen. Hiervoor verwijzen wij u graag naar toerusting/lezingen


Reageren is niet mogelijk.

Partners